Dagje uit in historisch Voorburg

Historisch Voorburg

Wist u dat er bij u ‘om de hoek’ een schat aan historie te vinden is?

In het gezellige Huygenskwartier kunt u, als u wilt, even helemaal terug in de tijd van de Romeinen, de Gouden Eeuw of die van de vroege Oranjes. Veel geschiedenis dus en dat allemaal bij u in de buurt. Wat het Huygenskwartier naast een rijke historie verder nog aantrekkelijk maakt leest u verderop op deze pagina. Eerst zoomen wij in op een stuk verleden dat dit winkelgebied zo de moeite waard maakt.

Over Romeinen, de Huygens en een Oranje prinses

Constantijn en Christiaan Huygens zijn ongetwijfeld geen onbekende namen voor u. Vader en zoon hebben veel betekend voor Voorburg en lieten ondermeer Huygens ‘Hofwijck’ bouwen, een schitterend monument, bewaard gebleven uit de Gouden Eeuw. Huygens ‘Hofwijck’ is nu een museum. Prachtig en een bezoek meer dan waard.

Een andere ‘schat’ is museum Swaensteyn. The place to be voor wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van Voorburg en Leidschendam. In museum Swansteyn zijn ondermeer films, topstukken en beeldende kunst te zien uit de tijd van de Romeinen en prinses Marianne van Oranje. Museum Swaensteyn is gevestigd In het Notarishuis in de Herenstraat.

Beide musea hebben doorlopend bijzondere tentoonstellingen en ook worden er rondleidingen, workshops en excursies gegeven. Op uw to-do list dus met deze musea!

Huygens

Jaarlijkse erfgoeddag

Sinds 2016 organiseert de gemeente Leidschendam-Voorburg de erfgoeddag. Elk jaar staat er een ander thema centraal, waarbij musea, molens, kerken en Erfgoedpartners hun deuren openen voor bezoekers. Leuk om een keer naartoe te gaan! Hou de agenda of Facebook in de gaten voor deze en andere leuke activiteiten in Huygenskwartier.

Eeuwenoude parken

Eeuwenoude Parken

Bent u klaar met cultuur ‘opsnuiven’ en heeft u behoefte aan een frisse neus? Een wandeling door het eeuwenoude park Vreugd & Rust, een van de parken die het Huygenskwartier rijk is, zal u zeker goed doen. Na de wandeling kunt u in dit park heerlijk culinair genieten in het oude huis met bijbehorende brasserie of een van de andere horecagelegenheden die het Huygenskwartier haar sfeer en gezelligheid geven.

Gezellige binnenstad en weekmarkt

Het Huygenskwartier beschikt naast historie, groen en water (de Vliet stroomt erlangs) ook over een zeer gezellige binnenstad. Hier vindt u authentieke winkels met snuisterijen, kleding, kinderkleding en leuke horecazaken waar u heerlijk kunt eten. Variërend van Mexicaans, Japans tot gewoon Hollands.

Weekmarkt

Elke zaterdag is er weekmarkt op het Oosteinde. Hier kunt u goed terecht voor verse groenten, vis, vlees, brood en allerlei delicatessen. Als u dan toch op zaterdag in het Huygenskwartier bent, bezoekt u deze knusse markt dan ook gelijk even!

Al wandelend door het gebied zult u verrast worden door de historische pareltjes die u kunt aantreffen in de verschillende straten. Van de oude grote kerk tot ‘verstopte’ elementen aan gevels.