Huygenskwartier

Concert Huygensfestival
16 december 2022

Huygens’ Swaensteyn is op vrijdag 16 december helemaal in kerstsferen. Vanaf 17.45 uur start in het museum aan de Herenstraat 101 het Concert Huygensfestival. Dit is een gratis concert om de kerstperiode in te luiden.

Daar spelen de solisten Inez Popko met dwarsfluit en Nadia Askarova op de Prinses Mariannevleugel. Dit is uniek, omdat Museum Swaensteyn de authentieke Marianne-vleugel in bezig heeft. Prinses Marianne, een dochter van Koning Willem I, hield hartstochtelijk van muziek. Zij speelde piano en componeerde ook zelf. In 1836 schreef ze haar bekende cavalerieparademars, die de naam ‘Königliche Preußische Armeemarsch’ kreeg.

De muziek die Inez en Nadia ten gehore brengen, is van Franz Schubert, Sonate Arpeggione D 821 en een introductie en variaties op een thema van 'Trockne Blumen' D 802. Het prachtige concert is in de in kerstsferen gebrachte Notariszaal van museum Swaensteyn.
Hieronder wat meer over de muzikanten.

Inez Popko, dwarsfluit

De Poolse fluitiste heeft een internationale reputatie. Zij heeft meegewerkt aan concerten in Europa, Azië en de Verenigde Staten. Inez won verschillende prijzen op concoursen in Polen en kreeg studiebeurzen van de Poolse regering. Zij werkte samen met hedendaagse componisten en nam een solo-CD op met werken van de Litouwse componist Arturas Bumsteinas ‘My Own Private Bayreuth’. Na een tournee door China bracht zij een CD uit voor fluit en piano met werken van Reinecke en Sancan. Inez behaalde Masterdiploma’s aan de Koninklijke Conservatoria in Den Haag en Brussel. Zij werkte mee aan de Operadagen in Rotterdam en aan het Huygens festival in Voorburg. Zij is ‘artist in residence’ bij de Poolse ambassade in Nederland. www.inezpopko.com

Nadia Askarova, piano, orgel, historische klavieren

De Russisch-Nederlandse klavieriste studeerde Cum Laude af aan de Gnessin Muziekacademie in Moskou en volgde daarna een postdoctorale opleiding. Zij deed onderzoek naar de samenhang van retorica, Luthers koraal en diens motieven- en getallensymboliek in de klavierwerken van J.S. Bach. Zij kreeg een Constantijn Huygens studiebeurs van UNESCO ten behoeve van haar Masterstudie aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Zij studeerde piano bij Naum Grubert en historische klavieren bij Bart van Oort. Nadia heeft diverse internationale hoofdprijzen gewonnen, o.a. het Rubinstein Concours in Parijs en het Wiener Klassiker Concours in Boedapest. Zij richtte in Voorburg het Jeugd Klavieren Centrum Nederland op. Kinderen vanaf 7 jaar kunnen daar les krijgen op moderne en historische toetsinstrumenten en doen mee aan workshops en ensemble projecten. www.jeugdklavierencentrum.nl