Huygenskwartier

Historische Trekvaartdag
15 april 2023

Het verhaal van de trekschuit is een boeiend stuk geschiedenis. Op zaterdag 15 april kunt u van alles ontdekken langs en op de oude trekvaarten. Ook Huygenskwartier Voorburg staat bol van de activiteiten. Zo stelt burgemeester Martijn Vroom om 13.30 uur de dorpspomp officieel in gebruik, onder de muzikale klanken van Forum Hadriani. U kunt naar de musea voor half geld, waar een boekenmarkt, kinderworkshop en sterrenwacht zijn. Ook kunt u Constantijn en Christiaan Huygens ontmoeten. Bij de Oude Kerk zijn informatiestands van diverse stichtingen en in de Kerk zijn rondleidingen. En kijk eens op www.canals5D.nl of download de gratis app Canals5D en maak een virtuele tijdreis naar de 17e eeuw.


Complete programma

Op www.historischetrekvaart.nl vindt u het complete programma van zaterdag 15 april in Leidschendam-Voorburg, Leiden en Den Haag! Er rijden en

varen gratis historische HTM-bussen en boten van De Ooievaart en Schuitjevaart tussen genoemde steden. Hofwijck is een afvaartpunt. Beleef, doe mee en geniet!


Opening Historische Trekvaartdag en toeristisch (vaar)seizoen

De opening van de Historische Trekvaartdag en het toeristisch (vaar)seizoen is op 15 april om 12.00 uur bij de sluis in Leidschendam. Een feestelijke parade van boten komt vanuit de richting Leiden aan en dan is de officiële opening. Ook zijn burgemeester(s) en wethouders aanwezig. Burgemeester Vroom van Leidschendam-Voorburg verricht daarna om 13.30 uur de ingebruikname van de dorpspomp in Huygenskwartier Voorburg.


Steden verbonden

In Leiden, Leidschendam-Voorburg en Den Haag is een uitgebreid programma samengesteld. De Historische Trekvaartdag maakt locaties en bezienswaardigheden die mede dankzij de Erfgoedlijn Trekvaarten en de Erfgoedpartners in Leiden, Leidschendam-Voorburg en Den Haag zijn gerealiseerd, zichtbaar en beleefbaar. Dit doen we door steden en locaties langs de Zuid-Hollandse trekvaarten met elkaar te verbinden.


Schatten aan de Vliet

Op allerlei plekken krijgen bezoekers arrangementen aangeboden. In Leiden kunt u  bijvoorbeeld genieten van een historische wandeling en daarna op een rondvaartboot naar Leidschendam stappen. In Voorburg kunt u Huygens’ Hofwijck bezoeken en daarna met een rondvaartboot naar de Bierkade om het Haags Buitenmuseum te bezoeken. Of pak zelf de fiets en volg de route Schatten aan de Vliet door Leidschendam-Voorburg en het groene buitengebied.


Gratis pendelbussen en -boten

Die dag rijden er (gratis) historische HTM-bussen en varen er (gratis) pendelschepen. Die brengen u van Leidschendam-Voorburg naar Leiden en vice versa of van Den Haag naar Leidschendam-Voorburg en vice versa.