Huygenskwartier

Spinoza Oktobermaand
28 oktober 2023

De Spinoza Oktobermaand komt naar Huygenskwartier Voorburg. Zaterdag 28 oktober zijn in de Oude Kerk twee lezingen over ‘Spinoza’s Sporen in Voorburg’.

Spinoza in Voorburg

Na jarenlange archiefstudie vond historicus Kees van der Leer het bewijs dat het huidige pand Kerkstraat 39 het woonhuis van Spinoza was. In 2022 legde hij het onderzoek vast in zijn boek ‘Spinoza in Voorburg’. Tijdens een lezing vertelt hij over zijn speurtocht naar de plek waar Spinoza schuilde voor de woede van zijn tegenstanders. Filosoof Piet Steenbakkers belicht Spinoza’s leven als ook zijn verblijf in Voorburg (1663-1669), waar hij werkte aan de Ethica en er zijn Theologisch Politiek Traktaat voltooide. Cantor-organist Hans Houtman verzorgt met een zangkoor het muzikale intermezzo. Het programma in de Oude Kerk begint om 13.15 uur.

Huygens ontmoet Spinoza

Het programma van de Spinoza Oktobermaand is nog veel uitgebreider. Op vrijdag 27 oktober zijn er lezingen in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag over de zoektocht van Huygens en Spinoza naar het antwoord op de vraagt ‘Wat zoekt de mens in het universum?’.

Programma en tickets

Op nog veel meer plekken In Den Haag worden de verlichtende ideeën van Spinoza verkend met tal van activiteiten. Lezingen, theater, workshops, een publieksdebat en muziek, het is allemaal deel van de Spinoza Oktobermaand. Een compleet overzicht vindt u op www.spinozadenhaag.nl. U kunt er ook tickets bestellen voor de verschillende activiteiten.