Huygenskwartier

Dag van het Kasteel
17 - 20 mei 2024

De ‘Dag van het Kasteel’ duurt dit jaar het hele pinksterweekend. Het thema voor 2024 is ‘Aan Tafel!’, waarbij de focus ligt op de voedselcultuur van kastelen en buitenplaatsen. In Huygens’ Hofwijck beleeft u dit door de ogen van dienstmeid Anna.

Eten is een van de belangrijkste aspecten van het leven en van cultuur. Zonder eten is er geen leven mogelijk wat ervoor zorgt dat een groot gedeelte van het leven in het teken staat van voedsel. Dit was zeker ook het geval bij kastelen en buitenplaatsen. Ze hadden vaak hun eigen moestuinen, enorm veel keukenpersoneel, uitgebreide tafeletiquette en prachtige serviezen. Eten was niet alleen noodzakelijk maar ook een luxe en een manier om met rijkdom te pronken.

Speciale exposities

Op veel locaties zijn speciale exposities te zien, die een kijkje in de keuken van het kasteel geven. Muziek- en theateruitvoeringen brengen levendigheid, net als uitvoeringen van ‘living history’. Deskundige gidsen leiden u rond en vertellen over het programma voor jong en oud. In Huygens Hofwijck ziet u een originele uitgave van het klassieke kookboek ‘De verstandige kock’.

Kasteel-influencer

Kinderen en jongeren enthousiast maken voor de kastelen van Nederland. Dat is de opdracht van de jonge kasteel-influencers die aan elke locatie gekoppeld worden. Met posts, blogs en vlogs delen zij hun ervaringen in aanloop naar de Dag van het Kasteel. Moderne communicatie over een universeel thema in een klassiek jasje, we zijn nu al nieuwsgierig. Op dagvanhetkasteel.nl vindt u meer info en alle deelnemende kastelen in Nederland.