De ‘Dag van het Kasteel’ duurt dit jaar het
hele pinksterweekend. Het thema voor 2024 is ‘Aan Tafel!’, waarbij de focus
ligt op de voedselcultuur van kastelen en buitenplaatsen. In Huygens’ Hofwijck
beleeft u dit door de ogen van dienstmeid Anna.
Eten is een van de belangrijkste aspecten van het leven en van cultuur. Zonder eten is er geen leven mogelijk wat ervoor zorgt dat een groot gedeelte van het leven in het teken staat van voedsel. Dit was zeker ook het geval bij kastelen en buitenplaatsen. Ze hadden vaak hun eigen moestuinen, enorm veel keukenpersoneel, uitgebreide tafeletiquette en prachtige serviezen. Eten was niet alleen noodzakelijk maar ook een luxe en een manier om met rijkdom te pronken.
Op veel locaties zijn speciale exposities te zien, die een kijkje in de keuken van het kasteel geven. Muziek- en theateruitvoeringen brengen levendigheid, net als uitvoeringen van ‘living history’. Deskundige gidsen leiden u rond en vertellen over het programma voor jong en oud. In Huygens Hofwijck ziet u een originele uitgave van het klassieke kookboek ‘De verstandige kock’.
Kasteel-influencer
Kinderen en jongeren enthousiast maken voor de
kastelen van Nederland. Dat is de opdracht van de jonge kasteel-influencers die
aan elke locatie gekoppeld worden. Met posts, blogs en vlogs delen zij hun
ervaringen in aanloop naar de Dag van het Kasteel. Moderne communicatie over
een universeel thema in een klassiek jasje, we zijn nu al nieuwsgierig. Op dagvanhetkasteel.nl vindt u meer info en alle deelnemende kastelen in Nederland.