Huygenskwartier

Huygenskwartier: genieten in het groen

Voor de innerlijke balans is het belangrijk om regelmatig de natuur in te gaan. In Voorburg zijn een aantal oases in de vorm van parken. Zo heb je stedelijk winkelgemak en rustgevend groen vlak bij elkaar.

Het Huygenskwartier heeft aan weerszijden een aantal mooie parken, die in de zeventiende eeuw buitenplaatsen waren van welgestelde burgers. Bekende historische figuren zoals Guillaume Groen van Prinsterer en Constantijn Huygens woonden er.

Park Vreugd en Rust

Park Vreugd en Rust, vroeger een privétuin bij landhuis Vreugd en Rust, ligt aan beide zijden van het Oosteinde. De wekelijkse markt aan het Oosteinde vindt dan ook plaats tussen de twee delen van het park in. Het gehele park is in de negentiende eeuw aangelegd, vermoedelijk door de bekende landschapsarchitect J.D. Zocher junior en zijn zoon. Hij hield hierbij de achttiende-eeuwse zichtas aan. Het park is een Rijksmonument en een representatief voorbeeld van de negentiende eeuwse landschapsstijl.

Zicht op Huis ten Bosch

Het park was ooit een groene strook tussen de Vliet en paleis Huis ten Bosch. In het landhuis is nu restaurant Central Park gevestigd en de voormalige Orangerie huisvest Brasserie De Koepel. Het park zelf heeft mooie wandelpaden van de Parkweg tot aan de Vliet. Onderweg zie je de kinderboerderij, leuk voor de kleinsten. Je kunt genieten van moderne kunstwerken en even uitrusten op de Juliana en Bernhardbank. Deze is in 1947 gebouwd ter gelegenheid van het huwelijk van prinses Juliana en prins Bernhard. De herdenkingsbank is gebouwd in de stijl van de Nieuwe Haagsche School, met beeldhouwwerk naar ontwerp van de beeldhouwer Albert Termote. Ook kan er aan de gezondheid gewerkt worden in het tennispark. Tijdens culturele evenementen, zoals Walk in the Park of de Vlietdagen, wordt de muziekkoepel graag gebruikt.

Hofwijck en Middenburg

Aan de zijde van het Westeinde zijn behalve Huygens’ Hofwijck ook het gelijknamige tuincentrum te vinden, voor wie zelf groene vingers heeft. Het buiten van Constantijn Huygens heeft een mooie tuin waarin je op aanvraag een rondleiding kunt krijgen.
Daarachter liggen de parken Middenburg en Sonnenburgh, ooit één landgoed. Park Middenburg omringt landhuis Middenburg, nu een kantoor. Park Sonnenburgh is bosachtiger. Hier komt u nog wel eens een uil of specht tegen. Zo veelzijdig is het Huygenskwartier.

Beeldenroute Huygenskwartier Voorburg
Voorburg sculptuur
Beeldenroute
Wanderroute Huygenskwartier Voorburg
Prachtige buitenplaatsen
Landgoedwandeling

Het Huygenskwartier heeft het beste van twee werelden!

Marktkoopman Peter Vergeer

Marktkoopman Peter Vergeer
‘Na vijftig jaar ken je iedereen’