Huygenskwartier

Huygenskwartier: beleef het vanaf de Vliet

Waar water is, is leven. Dat spreekwoord geldt zeker voor Voorburg. Langs de Vliet is het vooral in de zomermaanden goed toeven. En ook op het water zijn volop activiteiten te doen. Beleef het Huygenskwartier vanaf de Vliet.

Historisch water

De Vliet is geen natuurlijke rivier, maar een gegraven kanaal. De Romeinen groeven vlakbij al een kanaal om legerplaatsen aan de noordgrens van het Romeinse rijk (de Limes) te bevoorraden. Voorburg was een van de plaatsjes die aan de Limes lagen. In de middeleeuwen werd een kanaal uitgegraven tussen de Oude Rijn en de Schie met een dam erin, vanwege het hoogteverschil tussen Leiden en Delft. Dat werd Leidschendam.

Ooievaart

Genieten van de Vliet kan uitstekend met de Ooievaart uit Den Haag. Een van hun arrangementen is Drie eeuwen Oranje in Voorburg. Deze vaartocht brengt je van Den Haag naar de aanlegsteiger van Huygens’ Hofwijck. krijgt een rondleiding in Hofwijck en in museum Swaensteyn. Daarna is er gelegenheid om de winkels en restaurants in het Huygenskwartier te ontdekken. Een leuke combinatie van lokale geschiedenis, shoppen en proeven van alles wat het Huygenskwartier te bieden heeft.

Culinaire tour

Of leg met je boot aan in de Huygens Haven aan de Sionstraat. Er valt in het Huygenskwartier veel te ontdekken in de prachtige winkeltjes. Ook voor de inwendige mens is Voorburg een aanrader als aanmeerlocatie. Lopend vanaf de haven richting Herenstraat zijn er genoeg gelegenheden om gezellig iets te eten. Het Huygenskwartier biedt voor ieder wat wils in smaken van over de hele wereld. Klassiek Frans, Indonesisch, Spaanse tapas, het is er allemaal. Er zijn charmante horecazaken met culinaire hoogstandjes en ook een bekende keten als La Cubanita dicht bij elkaar te vinden. Direct aan de Vliet bevindt zich het terras van restaurant The River. Hier kunt u onder het genot van een hapje en drankje van het water genieten.

Events rondom de Vliet

Een jaarlijks evenement in Leidschendam-Voorburg: Vlietdagen. In het tweede of derde weekend van september gonst het rond de Vliet van de activiteiten. Ook in het Huygenskwartier valt van alles te beleven. Van een stadsontbijt of een rondleiding in Huygens’ Hofwijck tot kijken naar blinkende oldtimers. En in november komt Sinterklaas per boot een bezoek brengen aan het Huygenskwartier. De Sint komt aan in de Huygens Haven aan de Sionstraat. De intocht leidt door het pittoreske Huygenskwartier waar Sinterklaas met zijn pieten vanaf een podium in de Herenstraat praat en zingt met de kinderen. De etalages zijn prachtig versierd en in de winkels zijn verrassende sinterklaascadeautjes en ambachtelijke lekkernijen te koop.

Het Huygenskwartier: kom genieten aan de Vliet!

Drie eeuwen Oranje in Voorburg Huygenskwartier Voorburg
Drie eeuwen Oranje in Voorburg
Vaartocht
Wanderroute Huygenskwartier Voorburg
Jaarlijks evenement aan de Vliet
Vlietdagen
John van Lochem

John van Lochem
‘Vlot en veilig over weg en water’